Від характеру харчування в значній мірі залежать особливості мікрофлори порожнини рота. При надмірному вживанні вуглеводів, цукру створюються сприятливі умови для грибів, кислотообразующей флори.
Таким чином, консистенція їжі повинна бути такою, щоб забезпечити високу самоочіщаемость порожнини рота і оптимальну функціональне навантаження пародонту.
Для оцінки ефективності використовуваних гігієнічних засобів і методів, і своєчасної корекції застосовують контроль гігієни порожнини рота. Індивідуальний контроль обов'язковий, так як він дозволяє підібрати оптимальні гігієнічні засоби.
Самоконтроль проводять за допомогою забарвлення зубного нальоту розчином Люголя. Ватою, рясно змоченою розчином Люголя, обробляють нижні передні зуби. При цьому зубний наліт забарвлюється в коричневий колір.
Оцінку ефективності гігієни порожнини рота визначають за інтенсивністю і площі пофарбованих поверхонь зубів. Низька ефективність гігієни порожнини рота свідчить про необхідність зміни гігієнічних засобів, а також більш ретельного догляду за зубами. Якщо сумніваєтеся в обраних вами гігієнічних засобах для порожнини рота, звертайтеся в стоматологію в Миколаєві.